måndag 12 december 2011

NTA - tema Mönster och algebra


Då har vi nu haft två utbildningstillfällen på det nya NTA-temat "Mönster och algebra" där matematiklärare i åk 4 - 6 på alla kommunens skolor fått utbildning. Lådorna med allt material finns ute på skolorna och vi hoppas att man kommer igång och arbetar mer med det nästa termin. Eleverna brukar älska att sortera, undersöka, upptäcka och resonera, ja det är många tillfällen till att se förmågor och kompetenser hos eleverna. Resonemang, kommunikation, vilka begrepp de använder, hur de löser problemet de ställs inför...
Här är från ett uppdrag där man ska göra Venn-diagram med leksaksdjur utfrån tre egenskaper. Dessa elever valde gul, horn och päls. Några hamnade dock utanför för de stämde inte in alls.










Nej, nu blir det luciafirande! Jag tror att luciatåget också fått ta matematiken till hjälp för att sortera efter längd... För det är ju så det brukar vara i matematikens värld, man sorterar för att det ska se snyggt ut, vara någon slags symmetri eller lätt att hitta. (Väldigt små barn i luciatåg kan dock snabbt ändra på denna sanning... )

Glad lucia, god lucia eller trevlig lucia eller vad man nu säger...
önskar Madeleine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar