torsdag 14 februari 2013

Bedömningsstöd ma, sv och so år 6 och The Big Five

Detta var faktiskt inte helt fel. Man kan ladda ner ett bedömningsstöd i matte, svenska och so med uppgifter som man låter eleverna arbeta med. Sedan får man hjälp att veta på vilken betygsnivå deras arbeten ligger på.

Göran Svanelid har utarbetat so-delen.  Denne man har verkligen satt sig in i kursplanen och tolkat den för att den ska vara mer lättförståelig med en helhetssyn av de fem viktigaste förmågorna genom hela skolsystemet. Han kallar dem för The Big Five och det går att läsa om detta på so-sidan. Jag rekommenderar er verkligen att göra detta för vi i Skara kommer få besök av honom den 11 mars och det ser jag fram emot.

http://www.liber.se/Kampanjer/Grundskola-kampanj/Kartlaggning-och-bedomning/

"The Big 5" - fem förmågor i Lgr11 viktigast, menar Göran Svanelid

 Göran Svanelid är universitetslektor och har utbildat många SO-lärare genom åren. Han är en av de fyra som tagit fram kursplanerna i SO-ämnena i Lgr 11.

Göran har studerat grundskolans alla kursplaner. Hans råd till lärare i alla ämnen är att fokusera på de fem förmågor som är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument, "The Big 5", för att hjälpa eleverna att nå målen:

Analysförmåga
Beskriver orsaker och konsekvenser. Föreslår lösningar. Förklarar och påvisar samband. Ser utifrån och växla mellan olika perspektiv. Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar.

Kommunikativ förmåga
Samtala. Diskutera. Motivera. Presentera. Uttrycka egna åsikter och ståndpunkter. Framföra och bemöta argument. Redogöra, formulera, resonera och redovisa.

Metakognitiv förmåga
Tolka. Värdera. Ha omdömen om. Reflektera. Lösa problem med anpassning till en viss situation, syfte eller sammanhang. Avgöra rimligheten. Välja mellan olika strategier. Pröva och ompröva.

Procedurförmåga och Förmåga att hantera information
Söka, samla, strukturera/sortera och kritiskt granska information. Skilja mellan fakta och värderingar. Avgöra källors användbarhet och trovärdighet.

Begreppslig förmåga
Förstå innebörden av begreppen. Relatera begreppen till varandra. Använda begreppen i olika/nya sammanhang. 

Kramar till er alla på alla <3:ans dag!!
<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar