måndag 9 januari 2012

Fler borde engagera sig för att lyfta matematiken

Det minskande intresset för matematik hotar på sikt Sveriges konkurrenskraft. För att bryta trenden behöver fler engagera sig – från alla delar av samhället, skriver Microsofts svenska VD och KTH:s rektor i tidskriften Dagens Samhälle. Läs hela artikeln här.

Som redan konstaterats av Teknikdelegationen kommer behovet av personer med naturvetenskaplig kompetens i framtiden inte bara behövas inom IT-branschen, utan även i allt högre utsträckning inom tjänstesektorn.

Det är naturligtvis bekymmersamt och går att härleda till flera saker, däribland dagens elevers bristande intresse för matematik, teknik och naturvetenskapliga ämnen. Det svaga intresset går långt ner i åldrarna och beror, enligt Statskontoret, på en avsaknad av behöriga matematiklärare. Resultatet är låg kvalitet på undervisningen och elever som lär sig att räkna utan att förstå varför. Det resulterar i sin tur i att eleverna inte söker sig vidare till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar.

Detta är inte bara en myndighetsfråga utan hela Sveriges näringsliv berörs. Därför stöttar Microsoft och KTH projektet "Mattecoach på nätet" där skolelever från åk 6 får tillgång till mattehjälp av blivande matematiklärarare via nätet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar