måndag 9 januari 2012

Skolverkets matematiksatsning utvärderad

Över 200 000 elever deltog i satsning på matematik

Mellan 2009 och 2011 har över 200 000 elever och 12 000 lärare deltagit i den matematiksatsning som Skolverket drivit. Slutrapporten som publiceras idag visar att de lärare som deltagit överlag anser att satsningen lett till bättre undervisning. En annan viktig slutsats är att det är bättre att satsa på att utveckla lärares förmåga att undervisa än att bara satsa på datorer och laborativt undervisningsmaterial.
- Många lärare beskriver att satsningen har gett dem tid att utveckla det kollegiala samarbetet och förbättra undervisningsmetoderna. Där man istället haft ett utpräglat fokus på material ser vi inte samma positiva resultat, säger Anders Palm projektledare på Skolverket.

 

Spridning av goda exempel


Uppdraget till Skolverket har varit att hitta och sprida exempel på god matematikundervisning i grundskolan. I många fall är det skolor som redan uppnår bra resultat som har ansökt och beviljats bidrag.
- Utvärderingen visar att satsningen inte i första hand har gynnat likvärdigheten mellan skolor. Uppdraget har varit att hitta de goda exemplen och nu kommer vi jobba med att sprida de kunskaperna till fler skolor och lärare runt om i landet, säger Anders Palm.

 

Mer om matematiksatsningen


Under de tre åren har 886 lokala utvecklingsprojekt beviljats bidrag från Skolverket. Totalt har 352 miljoner kronor fördelats. Slutrapporten och annat underlag finns att läsa på www.skolverket.se/matematik

 

Ny stor satsning på matematik


Skolverket väntar just nu på ett uppdrag från regeringen att genomföra en omfattande fortbildning av alla matematiklärare i hela landet. Fortbildningen är en del av det aviserade Mattelyftet och totalt beräknas 40 000 matematiklärare omfattas under perioden 2012-2015. Resultaten och erfarenheterna från matematiksatsningen kommer att utgöra viktiga inslag i fortbildningen för att så många lärare som möjligt ska ges förutsättningar att utveckla sin undervisning. ( Här kan ni läsa mer om bakgrund och förslag på hur denna satsning ska gå till.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar