måndag 30 januari 2012

Matematikutmaningen för åk 6

I förra veckan var jag med när Ann-Sofie Solman och Ann-Sofi Haraldsson startade igång en ny
termin med matematikutmaningen för de 6:or i kommunen som vill ha lite mer utmaningar i matematik. Efter en smörgås så har de 1 1/2 timme varje vecka på Djäkneskolan.

Det var 17 elever som fick ta sig an Pythagoras sats genom att rita rätvinkliga trianglar, mäta "benen" dvs kateten och räkna ut hypotenusan.

Man undersökte samband och drog slutsatser och visst var det lite kul när Ann-Sofie H berättade att man inte brukar arbeta med detta förrän i 9:an.

En del elever var nya och tyckte det var kul att få göra lite annat än det man brukade göra i klassen. För de båda Ann-Sofiorna är det kul att få jobba med elever som verkligen vill och är intresserade. Eleverna är på hugget och ritar figurer i sina häften efter bästa förmåga. Bland annat upptäckte flera att det var lättare att rita raka linjer om man höll sig till de linjer som finns i räknehäftet.
9:orna är inne på sitt 3:e år med matteutmaningen och förhoppningsvis kan vi fortsätta med 6:orna fler år. Vi måste satsa på de som behöver mer utmaningar i matematik också.
Mvh Madeleine Bergholtz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar