söndag 17 juni 2012

Mattesmedjans nyhetsbrev: Prata matte

Sten Rydhs nyhetsbrev handlar denna gången om att prata matte.
Läs här!
http://www.mattesmedjan.se/nyhetsbrev/2012/03.pdf

Vänliga hälsningar Madeleine

Skolan och lust till lärande.

Läste Micke Gunnarssons blogg där han idag skrev om: Har vi vuxna redan bestämt att skolan ska vara tråkig?

Gå in och läs! Det är tänkvärt...

Han har skrivit en del andra inlägg om skolan och lärandet som säger en hel del.

Just nu pågår en konferens om lärande i Ronneby "Learning is the shit!" där man tänker lite utanför ramarna.

Hälsningar Madeleine

måndag 11 juni 2012

Skolportens Grundskolebrev

Denna gången handlar det om:

1. Lön och karriär
2. Våld i skolan
3. Det viktiga matematikintresset
4. Bra lärare viktigare än ny teknik
5. Aktuell forskning
6. Hjärnan gillar upprepning
7. Ordination och diagnos
8. Nya betygen svår uppgift
9. Start för forskning om nyanlända
10. Anne Bamford: låt kreativiteten blomma!

Gå in här och läs!

Mvh Madeleine

torsdag 7 juni 2012

Synliggöra förmågor

Jag läste i "Öpedagogens" blogg om hennes funderingar över hur man kan synliggöra förmågorna för sig själv och för eleverna. En idé är att göra en "förmågevägg" se och läs om det här.






























Bilden har Marie Andersson tagit. "Öpedagogen"

Göran Svanelid skriver också om förmågorna i en artikel i Pedagogiska magasinet.
"Fem förmågor är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument. Om lärare i alla ämnen fokuserar på dessa "big 5" kommer elever lättare att nå målen" menar han. Vilka är då The Big 5?

Analysförmåga
Beskriver orsaker och konsekvenser. Föreslå lösningar. Förklara och påvisa samband. Se utifrån och växla mellan olika perspektiv. Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar.

Kommunikativ förmåga
Samtala. Diskutera. Motivera. Presentera. Uttrycka egna åsikter och ståndpunkter. Framföra och bemöta argument. Redogöra, formulera, resonera och redovisa

Metakognitiv förmåga
Tolka. Värdera. Ha omdömen om. Reflektera. Lösa problem med anpassning till en viss situation, syfte eller sammanhang. Avgöra rimligheten. Välja mellan olika strategier. Pröva och ompröva.

Förmåga att hantera information
Söka, samla, strukturera/sortera och kritiskt granska information. Skilja mellan fakta och värderingar. Avgöra källors användbarhet och trovärdighet.

Begreppslig förmågaFörstå innebörden av begreppen. Relatera begreppen till varandra. Använda begreppen i olika/nya sammanhang

De tre högst rankade förmågorna finns med i cirka 80 procent av de långsiktiga målen, samt i kunskapskraven. En slutsats vi kan dra är att det finns fem klart dominerande förmågor och att det är dessa som lärare ska fokusera på när de planerar sin undervisning, skriver lokala pedagogiska planeringar, gör sin bedömning, skriver individuella utvecklingsplaner och för utvecklingssamtal. The Big 5 ska dessutom byggas in så ofta som möjligt i läxor och prov. The Big 5 blir den röda tråden i elevernas kunskapsutveckling under hela grundskolan



onsdag 6 juni 2012

Matematiklyftet

Matematiklyftet är Skolverkets nya satsning på lärare i matematik. Fortbildningen fokuserar på undervisningen och hur lärarna kan utveckla sina undervisningsmetoder. Därför har den sin utgångspunkt i det så kallade kollegiala lärandet, med lärare som lär av varandra. Hösten 2012 startar den första omgången med ett urval av 28 grundskolor runtom i landet.

Du kan följa arbetet på skolverkets hemsida om matematiklyftet.

Vi får se när det är Skaras tur att komma med!

Hälsningar Madeleine

måndag 4 juni 2012

Se föreläsningar från matematikbiennalen

Några utvalda föreläsningar från matematikbiennalen i Umeå filmades och ligger ute på UR-play så man kan gå in och titta på dessa här.
Här finns verkligen mycket bra att lära sig av.


Det handlar om:
  • Intensivmatte, Görel Sterner, projektledare för Nationellt centrum för matematikutbildning vid Göteborgs universitet, resonerar kring olika former av intensivundervisning och ger en rad konkreta exempel på arbete som pågår på olika skolor. Hon talar också om dyskalkyli och andra matematiksvårigheter.
  • Intensivundervisning i matematik. I Sundbyberg satsar kommunen stenhårt på att lyfta de elever som har svårt för matematik. Målet är intensivundervisning, och vägen dit är en bred fortbildning av lärare. Kristina Skogsberg och Anna Pilebro Bryngelsson, lärare i matematik på Ängskolans högstadium i Sundbyberg, berättar.
  • Begreppsbubblor - en arbetsmetod. Karin Andrén och Mtilda Östman berättar hur man kan använda dessa "Concept Cartoons" ihop med elever för att resonera kring matematik.

  •  Behåll katedern i mattesalen. Ulla Öberg, lärarutbildare och mattelärare, menar att katederundervisning måste bygga på lärarens närvaro och att det gäller att som lärare visa eleverna andra förhållningssätt till undervisningen. Att vara längst fram i boken är kanske inte alltid bäst, säger hon.
  • Att bedöma problemlösning i matematik. "Vi mattelärare använder ordet problem för ofta. Men allt i matteboken kan ju inte vara problem." Eva Taflin, forskare i matematikdidaktik vid Högskolan Dalarna, vrider på begreppen problemlösning, algebra och aritmetik och ställer frågan vad det egentligen innebär att kunna matematik
  • Bedömning av matematiska förmågor. Hur ser de matematiska förmågorna ut i den nya kursplanen? Och hur kan matteprov och andra bedömningsformer utformas? Per Berggren, mattelärare på Trädgårdsstadsskolan i Botkyrka och Maria Lindroth, mattelärare, författare och lärarfortbildare berättar mer.
  • Subtraktion - Undervisning som kan göra skillnad. Vad betyder själva minuset i 5-3=2? Kerstin Larsson, forskare i matematikdidaktik vid Stockholms universitet, resonerar kring olika sätt att se på minustecknet och hur man som lärare och förälder kan behöva förhålla sig till det.
  • Praktiska experiment i matte och NO. Hans Persson, författare och lärare i matematik och naturvetenskap, berättar om hur han i klassrummet och i förskolan gör fysiken och matematiken levande genom experimenterande. Han lockar fram elevernas nyfikenhet med föremål och företeelser som barnen känner igen.
Här är det fortbildning med bra föreläsare som är väl värda att lyssna på.

Vänliga hälsningar.
Madeleine