tisdag 29 november 2011

Matte med kortlek

Här kan ni se en liten film när Micke Gunnarsson och hans son leker matte med en kortlek. Man tränar talkamrater och "lika-med".
  • Lägg ett kort och kamraten ska ta två kort som blir lika mycket som det första.
  • Lägg två kort och kamraten ska ta två kort ...
  • Lägg två kort och kamraten ska ta tre kort...
Finns det fler sätt att lägga kort på? Har du hittat alla sätt?
Ja det är bara fantasin som sätter gränser.

Vill man kan man ju sätta kort på var sin sida om ett = -tecken och be eleverna sätta kort så det blir värt lika mycket på båda sidor om tecknet.

Hälsningar Madeleine


torsdag 24 november 2011

Matematikutvecklarkonferens

I förra veckan samlades drygt 400 matematikutvecklare från 286 kommuner på en konferens. Som vanligt fick vi information om pågående och planerade insatser i matematik. Skolverkets Anders Palm berättade om det planerade Mattelyftet, en didaktisk fortbildning av matematiklärare mellan år 2012 - 2015.  Här finns ppt. att ladda ner och här ser du lite från den.











Detta är alltså ett förslag och går att läsa i sin helhet på Skolverkets hemsida.

Regeringen har avsatt pengar till denna satsning men hur det ska se ut är inte klart än. Som det är nu har regeringen sagt ok till 800 miljoner men skolverket hade begärt 1,3 miljarder.

*********************************************************************************
Görel Sterner pratade återigen om hur otroligt viktigt det är att man arbetar medvetet med matematik redan i förskolan.
Som exempel visade hon hur en förskollärar slog en stor tärning och utan att titta efter kunde tala om vilket tal som var mot golvet. (Summan av en tärnings prickar på motsatta sida är alltid 7.) Barnen trodde hon trollade först men genom att undersöka, resonera, dokumentera, systematisera, använda flera representationsformer, rita och berätta kom de fram till lösningen.

Detta testade jag och en kollega i varsin klass 1 och det var intressant att se hur de lärde sig vad som var under men det var inte helt lätt att veta varför. När de fick rita upp tärningarna kunde några se sambandet. Jag lät dem sedan undersöka en tio-sidig tärning men tyvärr var den lite för liten för att helt lätt kunna vända den och se vad det var under. Nästa gång ska jag använda en större tärning.

********************************************************************************
I bokpåsen denna gång fick vi med Nämnarens nyaste Tema-bok " Matematik - ett grundämne" som jag skrivit om förut. Vill ni låna den så är det bara att maila mig!

Under fliken "litteratur" står det vilka ytterligare böcker vi fick som är till utlåning.

Jag hoppas att ni prenumererar på Nämnaren och använder "Adventskalendern" som medföljer i den senaste. En massa kluriga problem att lösa tillsammans i klassen. Förra årets kalenderproblem finns att hitta här och då finns även förslag på lösningar.

********************************************************************************
Vi fick höra Cecilia Kihlhamn berätta om sin avhandling om förståelse av negativa tal. Mycket intressant! Hon talade bland annat om vikten att undervisa om tallinjen och använda den för att förstärka taluppfattning. Och återigen - vi måste tänka på att använda de rätta begreppen! Det heter subtrahera och inte "minusa" till exempel. Subtrahera är inget svårt ord för elever med tanke på alla engelska ord på TV-spel eller ord på dinosaurier mm som de slänger sig med hur lätt som helst. Man ska ej heller säga minus-tal för det heter negativa tal.
Vill ni se all dokumentation från konferensen finns den här.

Vänliga hälsningar Madeleine.

fredag 11 november 2011

IKT och matematik.

Jag har hittat jättebra spel för att träna talkamraterna. Idag körde vi några på Smartboarden och eleverna ville bara fortsätta. De fick hem lappar med länken så de kan spela hemma.



















En dröm är ju om eleverna har I-pads så de kan träna i skolan. Snart så... ;)

På sidan om IKT och matematik ligger fler tips och det kommer mera...

Ha en trevlig helg alla fina!!

torsdag 10 november 2011

Virtual Manipulatives

Här är en annan häftig sida som ni bara måste få ta del av!
På bilden ser du ett litet axplock av allt som man kan ta fram från "Virtual manipulatives".
Man kan alltså hitta allt ifrån olika former, klocka, multibassystem, bråkdelar, positionsbräde till hundraruta och diagram. Massor av användbara "material" att visa upp på kanonen eller att använda direkt på en smartboard.

Man kan ta fram olika bakgrunder som du kan använda och lägga upp bilder på och prata kring.

Det finns även olika spelplaner som du kan dra ut och använda, eller spela med från datorn.

Man väljer olika åldrar alltifrån Pre- Kindergarten till Grade 8.

På Kindergarten finns massor av olika bakgrunder som man kan använda för att prata matematik. Ja ni måste bara gå in och kolla!

Sedan när jag var runt och kollade på nätet så hittade jag en annan liknande som också har ALLT man kan tänka sig och kanske ännu mer.

National Library of Virtual Manipulatives.

Du väljer ett matematikområde och så kommer även här upp en massa material att arbeta med.
Jag använde 100-rutan och då kunde man se vad som hände med mönstret om man till exempel fyllt i var 9:e siffra jämfört med den 10:e eller den 11:e. Det blev mycket tydligt och överskådligt.

Här är det 3:ans tabell som är ifyllda. Trycker man på "Animate" längst ner så kommer en markering upp i taget och man kan ju ramsräkna högt till om man vill.


På "Bar chart" kan man göra diagram och klickar man på "Percentages" får man andelen i procent.

Nu tror jag ni har lite att "leka med" ett tag... ;)
Kommentera gärna om ni testat något som ni kan tipsa vidare om.

Vänliga hälsningar Madeleine




Konkret till abstrakt.

Många elever behöver arbeta konkret och uppleva matematiken på flera olika sätt för att skapa inre bilder av matematik. Man kan behöva känna på talen, lägga tal och se tal på olika sätt med olika hjälpmedel, prata och resonera om tal, måla eller rita talbilder, skriva det man vet om tal, man kan röra sig till tal... Ja här finns det massor att göra, och det viktigaste tror jag är att vi som lärare är medvetna om att eleverna uppfattar matematik på olika sätt. För en del som har taluppfattningen klar för sig räcker det med att se siffror och tal och man kan direkt gå till det abstrakta, men oftast behöver eleverna arbeta mer med olika representationsformer för att skapa inre bilder och föståelse för det man håller på med.

På de nya strävorna finns en aktivitet, addera tvåsiffriga tal som går ut på att man bildar tal med hjälp av tärningar. Talen lägger man med multibasmaterial och positionskort. Sedan ritar eleven av detta och lägger det tal som bildats när man adderar talen.








Jag gjorde positionskort som jag plastade in som ni kan hämta här och jag lägger dem också på sidan med material.


tisdag 1 november 2011

I tidningen om Matteutmaningen för sexor.

På förstasidan i SkLT den 27 okt 2011

Det är lika viktigt att stimulera de begåvade i matematik som att stötta de med svårigheter. Risken är annars att de tappar sitt intresse för studierna. Därför låter man nu ett antal intresserade sjätteklassare få utmaningar i matematik på Djäkneskolan en gång i veckan.
Ann-Sofie Solman, matematikutvecklare i Skara, är nyfiken på vad det kommer få för effekt. Motsvarande "Matteutmaning" som gjorts med niondeklassare resulterade i både högre betyg för flera av eleverna samt en högre nivå i klassrummet efteråt säger hon till tidningen SkLT som var och besökte en lektion i förra veckan.

Läs artikeln här!

Hälsningar Madeleine