söndag 15 april 2012

Läromedel på nätet

Detta är den norska versionen av läromedlet Pixel. Här kan eleverna gå in och öva på alla möjliga områden i matematik på olika sätt.


Mona Rösseland heter författaren och hon har en sida där det finns länkar till föreläsningar och aktiviteter.
Här är en föreläsning om Pixel där hon för fram hur man kan arbeta med matematik enligt den nya lärplanen.
Åk F - 3
Åk 4 - 6

Här är en annan ppt-presentation.
http://www.nok.se/PageFiles/22681/Pixel_presentation.ppt
Jag lyssnade på henne på mattebiennalen och hon har många bra tankar om hur man kan lyckas med matematikundervisningen.



Eldorado är ett annant ganska nytt läromedel från Natur och kultur som Ingrid Olsson och Margareta Forsbäck har skrivit.

Här kan du skriva ut papper för att träna de fyra räknesätten.







Må så gott!
Madeleine




torsdag 12 april 2012

Skolportens grundskolebrev

Intressant läsning från Skolportens grundskolebrev om matematik med mera.

Detta är taget från en avhandling av Åse Hansson.

" Både lärarens och elevens engagemang i lärprocessen är av avgörande betydelse för en framgångsrik undervisning.

Av hennes studie framgår visserligen klart att matematikprestationerna försämras om elever får ta eget ansvar för stora delar av lärprocessen, men det är ändå viktigt att elever får ta ansvar för sin egen konstruktion av kunskap. Kunskap kan inte överföras från läraren till eleven om eleven ska lära med förståelse.


– Det är lärarens överordnade ansvar att stötta elevens lärande och göra kunskapen generell och användbar i olika situationer. Min studie visar positiva effekter på matematikprestationerna om lärarna tar det ansvaret, säger Åse Hansson.
...
Hon efterlyser ett paradigmskifte. Bort från en matematikundervisning som inte leder fram till förståelse och som främst bygger på att härma. Mot en undervisning som ger utrymme för mer kreativ matematik och problemlösning, där eleverna argumenterar och samtalar och där svaren kan värderas och ifrågasättas.
– Andra ämnen har tvingats ändra och utveckla undervisningen, främst eftersom det inte har fungerat att göra som man alltid har gjort. Men det har det gjort i matematik, därför har inget förändrats.
Svaret på de försämrade matematikprestationerna är därför inte i första hand fler matematiktimmar utan bättre. En matematikundervisning där läraren har ett ansvarar för att stötta elevens lärande och göra kunskapen generell och användbar utanför skolan, men där läraren dessutom lämnar över ansvaret till eleverna att själva konstruera sin kunskap.
Åse Hanssons avhandling heter: Ansvar för matematiklärande. Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet."

Här står också mer att läsa om "Formativ bedömning och Synligt lärande" och John Hatties forskning om lärande. Detta är taget från en sida " Pedagogstockholm" där det finns massa intressant att hämta.

Trevlig läsning!
Madeleine


onsdag 11 april 2012

Synligt lärande: forskning av John Hattie

Lärarens återkoppling är nyckeln till goda resultat

Lärarnas pedagogiska skicklighet och deras återkoppling till eleverna är centralt för elevernas skolresultat. Det visar skriften Synligt lärande, som sammanfattar världens största studie om vad som påverkar elevers studieresultat. Skriften ges ut av SKL.
Jan Håkansson– Lärare gör skillnad, men all undervisning är inte effektiv. Ett avgörande inslag är att lärare medvetet söker återkoppling från eleverna om vad de vet, kan, förstår och inte behärskar. Tydliga mål och kontinuerliga avstämningar mellan lärare och elev behöver finnas på alla lektioner, alla skoldagar, hela skoltiden, säger Jan Håkansson, universitetslektor i pedagogik vid Linnéuniversitet i Växjö och den som har tagit fram rapporten i samarbete med SKL.

Synligt lärande sammanfattar professor John Hatties unika forskningsöversikt med över 80 miljoner elever. För första gången presenteras nu resultat och analyser på svenska. De faktorer som i studien bedöms ha störst effekt för elevernas studieresultat är:
  • Elevernas kännedom om uppsatta mål
  • Resultatåterkoppling till eleven
  • Lärarens pedagogiska förmåga
  • Studiero i klassrummet
  • Stöd och uppmuntran från hemmet
  • Analysera undervisningen tillsammans med kollegor
– Hatties studie är uppmuntrande eftersom den så tydligt visar att skolan kan ge alla barn kunskaper och resurser som ger dem förutsättningar att utvecklas i livet. Det står och faller inte med elevernas och föräldrarnas bakgrund. Det sporrar också oss på SKL att fortsätta med våra satsningar på matematik, rektorsutbildning och forskningssamarbete med andra organisationer, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Fakta:Ladda ner rapporten Synligt lärandeSynligt lärande pekar ut mer och mindre viktiga påverkansfaktorer utifrån barnet, hemmet, skolan, läroplanen och undervisningen. Det är en sammanfattning av studien Visible Learning, som publicerades 2009 av utbildningsforskaren John Hattie vid Auckland University på Nya Zeeland. Den är en metametasyntes baserad på drygt 50 000 studier och över 80 miljoner elever i fler än 800 metaanalyser om påverkan på elevers studieprestationer. Syftet är att få fram en sammanhållen idé om vad som är viktigt för att förklara och påverka elevers studieresultat.


Ladda ned Synligt lärande (pdf-dokument, öppnas i nytt fönster)

Ladda ned diskussionsmaterial (pdf-dokument, öppnas i nytt fönster)

Jan Håkanssons powerpointbilder från presskonferensen (pdf-dokument, öppnas i nytt fönster)

Per-Arne Anderssons powerpointbilder från presskonferensen (pdf-dokument, öppnas i nytt fönster)

Denna text är tagen från http://www.skl.se/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden-2011/lararens-aterkoppling-ar-nyckeln-till-goda-resultat.

John Hattie:s forskning hänvisas det till överallt nu och det är högaktuellt när vi pratar bedömning och vad det är som ger resultat.
Mvh Madeleine

Utgå från eleverna!
"Det är eleverna själva som slutligen avgör vad de lär sig. Därför måste vi anknyta till vad de tänker, vilka mål de har, och varför de skulle vilja engagera sig i det lärande som erbjuds i skolan."

(Hattie, 2009)



fredag 6 april 2012

Matematikens historia


Sten Rydh berättar om matematikens historia i sitt nyhetsbrev.

Mönster och algebra

Ni missar väl inte att anmäla er till vårens NTA-tematräff för F-3-lärare onsdag den 18 april!

Då har jag en genomgång av de uppdrag och introduktionsutmaningar du kan göra med de yngre eleverna.

Det handlar om att sortera, se mönster och samband. Materialet är väldigt tacksamt att använda och genom att samarbeta och kommunicera kring konkreta utmaningarna görs upptäckter om t.ex = - tecknet.




Algebra finns ju med i det centrala innehållet även för de yngre eleverna nu.
  • Matematiska likheter och likhetstecknets betydelse.
  • Hur enkla mönster i talföljder och enkla geometriska mönster kan konstrueras, beskrivas och uttryckas.
Vi ses!
Hälsningar Madeleine




Regeringens beslut om matematiklyftet

Då har Skolverket fått uppdrag från regeringen om utbildning av matematiklärare, handledare och rektorer. Läs mer här.

Vi får med spänning följa detta för att se vad det innebär för oss.