torsdag 18 december 2014

Stödinsatser i utbildningen

Det finns nu stödmaterial från skolverket att ladda ner som beskriver hur lärare, övrig skolpersonal och rektorer kan arbeta för att främja en god lärmiljö och för att förebygga svårigheter.

Det handlar om ledning, stimulans och ibland olika former av stöd och anpassningar för att eleverna ska lyckas i sitt lärande och sin personliga utveckling.



Detta material kompletterar en tidigare utgiven publikation: Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.


torsdag 4 december 2014

NCM:s adventskalender

Ni glömmer väl inte NCM:s kalender med en massa bra problem, aktuellt inte minst för oss som haft problemlösning i mtematiklyftet.

http://ncm.gu.se/node/7365


IPad som dokumentkamera

Äntligen har jag en VGA-kabel så jag kan spegla iPaden på projektorn och dels använda de appar mm som jag vill på storbild men som dokumentkamera är det toppen.

Jag kan visa olika elevlösningar direkt och vi kan tillsammans se olika kvalitéer. Jag eller eleverna  kan filma under tiden jag/de löser ett problem och förklarar hur man tänkt. Detta behöver jag ju inte visa på storbild men jag kan filma och ha kvar det.

Läser jag en text och inte vill dra ut papper till alla så kan alla ändå följa med i texten.
Nu saknar jag bara en ställning att klämma fast på bordet men tills vidare så får jag använda den gamla trotjänaren OH-apparaten. :)



Hälsningar
Madeleine

Effektiv matematikundervisning

Effektiv matematikundervisning, det är den vi vill åt och matematikdidaktikern Yvonne Liljekvist har skrivit en avhandling om "Lärande i matematik - om resonemang och matematikuppgifters egenskaper".
Förståelsen måste komma först och färdighetsträningen sen.
Om man låter eleverna upptäcka matematiska samband, strukturer och strategier själva t.ex arean hos en triangel, så kommer de ihåg  det lättare. Även fast eleverna glömmer av en formel så kan de lätt återskapa den för de har förståelse för vad den verkligen betydde.

Det tar längre tid och kräver mer av eleverna men de som gynnas mest är de svagare eleverna.
Att ha genomgångar och att eleverna härmar efter och gör liknande problem är en lösning för stunden men inte säkert för livet. Tyvärr gör vi nog en del snabba lösningar då det är mycket matematikinnehåll eleverna ska möta men vi bör vara medvetna om vikten av att eleverna får upptäcka själva.

– Jag tror att det som hindrar lärarna är att man upplever det som ineffektivt och att man inte använder elevtiden väl.  Man tänker att det är bra om eleverna hinner räkna mycket och det ser ju ut som det flyter på när eleverna sitter med algoritmuppgifterna. Men vi visar att det är tvärtom, att jobba med kreativa uppgifter är att använda tiden väl. säger Yvonne.


Här är en annan artikel som handlar om hur man kan arbeta med elever med specifika matematiksvårigheter.

onsdag 3 december 2014

Plickers - ett responsverktyg. Perfekt för formativ bedömning


Jag har testat Plickers, en app som du laddar ner i din iPad eller mobil och som du sedan kan använda för att scanna av hela klassens svarsalternativ (a, b, c och d eller Sant eller Falskt) i en fråga som du tänkt ut.
Allas svar sparas och du kan få upp klassens svar som ett diagram, vilket är kul för hela klassen att se för naturligtvis vill man ha rätt på frågan.



Så här ser det ut på datorn när man har scannat av korten som eleverna håller upp framför sig i klassrummet. Nr 1 har jag alltså gett till en elev som alltid har det kortet. De håller upp den sidan som visar det svaret de tror är rätt och så trycker jag bara på kameran i Plickersappen och den scannar av alla svar.

Jag har inte svarsalternativen inskrivna just på exemplet för jag visade dem via iPaden på projektorn med en VGA-kabel. (Helt suveränt att kunna spegla iPaden på projektorn. )



Frågorna handlade om elevernas miljötänk och jag tog dem från  Vår energi nu och i framtiden som man kan ladda ner och använda. Jag kan säga att det blev mycket diskussioner om vad man tyckte i de olika frågorna.

Det var verkligen lika enkelt som det såg ut. Det du gör är att skriva ut ett speciellt kort till alla i klassen. Var och en får sitt egna kort som du skrivit in på datorn på
https://www.plickers.com/.  Här tilldelar du kort till de klasser du vill och sen är det upp till dig vilka frågor du vill ha svar på.

Du kan läsa mer här .http://www.skolappar.nu/plickers/ eller så går du bara in på datorn, skriver ut kort, plastar in dem, laddar ner appen, skriver in eleverna och är redo att tänka ut vad du vill ha svar på.

Jag tänker direkt - formativ bedömning! Jag kan utvärdera vilken förståelse eleverna har fått för ett visst begrepp som vi arbetat med t.ex vinklar.
¤ Summan av vinklarna i en triangel är alltid:
a. 90 grader
b 180 grader
c 360 grader
d Det kan man inte veta.

Vilka elever har full koll och vilka har det inte?
Elevernas svar finns kvar i datorn så jag kan gå in och kolla senare.

Jag kan låta eleverna först svara på en fråga och vi kollar av vad klassen tyckte, sedan får eleverna i grupper resonera sina svar. Man ställer frågan igen och eleverna får svara utifrån om de fått nya insikter i vilket svar som är det rätta.

Eleverna kan utvärdera hur säkra de känner sig inom ett visst område enligt en gradering som jag valt. Detta behöver de inte visa för någon utan jag bara scannar av och kan undervisa utifrån detta.

Riktigt bra även fast man inte har 1:1. Du kan använda din egen mobil också.

Mvh Madeleine




söndag 23 november 2014

Miniwhiteboards ger aktiva elever

För ett tag sedan köpte vi in en klassuppsättning miniwhiteboards med tillhörande penna och sudd. Förut hade jag plastat in ett vitt papper som eleverna skrev på med icke-permanent OH-penna på men det var inte så enkelt att sudda på dessa så det var värt den kostnaden med riktiga whiteboards.

Eleverna älskar dessa och alla är med för de är ju liksom tvungna att tänka till och skriva ett svar.
De kan t.ex räkna ut en subtraktionsuppgift på det sätt de tycker är bäst. Jag går runt och se hur de räknar och få en överblick över om de har en effektiv metod och vilka metoder som finns i klassen. De kan hålla upp tavlan också och visa för mig eller jämföra med varandra i en liten grupp innan vi delger varandra metoderna på tavlan.

Man kan påstå något och ha olika svarsalternativ, ja eller nej. När klassen håller upp sina tavlor kan jag se vilka som inte riktigt har förstått och vilka som har koll.
Det kan även vara a, b, c ,d - svarsalternativ.

Sist använde jag det ihop med materialet Concept Cartoons i no . Eleverna ringade in den figuren de tyckte hade bäst svar. sedan diskuterade vi tillsammans eller i liten grupp.



Ett annat formativt syfte för att skapa formativa klassrumsdiskussioner är att eleverna först kan ge sitt svar på tavlan, sen diskuterar de tillsammans och kan ändra om de resonerat sig fram till att ett annat svar är bättre.

Tavlan är väldigt bra när man ska visa och förklara för några stycken samtidigt men som sagt eleverna vill gärna använda dem och visa.
Användningsområdena är oändliga och när flera från vår skola var i Liverpool och besökte skolor där så hade de använt sådana länge.

Hälsningar Madeleine


No hands up - för rättvisare bedömning

Fler och fler använder sig av "no-hands-up" där eleverna slumpvis får svara på frågor, med hjälp av t.ex glasspinnar med deras namn på. Detta gör att inte samma elever hela tiden får talutrymmet i klassrummet utan hela klassen är mer delaktiga. Kan inte eleven svara eller säga vad den tror är rätt svar kan man återkomma till den eleven som istället får summera vad de andra eleverna svarat.

Jag har använt detta i över ett år och tycker det är jättebra. Meningen är också att de frågor vi ställer inte är kontrollfrågor, rätt eller fel svar, utan mer att de får förklara sitt resonemang kring ett begrepp t.ex. Då kan man bolla vidare till andra i klassen och många fler är aktiva.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ny-trend-skapar-rattvisare-klassrum

Titta på inslaget från TV och gärna delen från Dylan Wilams, forskaren som arbetar med formativ bedömning.

Här är ett blogginlägg där Tommy Lucassi berättar hur han tänker kring No hands up.
Han skriver för övrigt mycket läsvärt om formativ bedömning i matte och no.
Det senast inlägget handlar om hur man gör eleverna medvetna om vad som menas med att välja rätt metod i matematik. Färdigt lektionsupplägg med matris och kloka tankar.

Hälsningar Madeleine

söndag 9 november 2014

Matematikundervisning, kunskap och framgång

Några intressanta artiklar om matematikundervisningen.

De flesta är överens om att kunskapsnivån i matematik måste bli bättre i den svenska skolan. Här uppmärksammas lärarna – vi hör experter berätta om hur man kan göra matte roligare i skolan. (webb-tv)
Utbildningsradion
Matte är en mänsklig rättighet. Det säger läraren, specialpedagogen och doktoranden Ann-Louise Ljungblad.
Origo
Hur får man med sig hela klassen? Ett sätt är att lämna matteboken och låta alla elever jobba med samma område, men på olika nivåer.
Origo
Tre gånger i veckan, utanför skoltid. I intensivmatematiken får elever möjlighet att fylla kunskapsluckor, rätta till missuppfattningar och träna på det som är svårt.
Origo
Skoldagen är egentligen slut, men flera elever stannar för att lära mer. Cecilia Eriksson, lärare på Alfaskolan i Solna, lockar fem grupper i veckan till sina fördjupande lektioner i matematik.
Origo
I den femte delen av serien Matematikdidaktiska texter vill för­fattaren Margareta Enoksson dela med sig av lärares erfarenheter av lesson och learning study.
Origo
Elever som har särskilda förmågor i matematik har varit en bortglömd grupp som man undvikit att prata om i Sverige. Det är viktigt att gruppen uppmärksammas, anser forskaren Linda Mattsson.
Origo
A growing number of countries worldwide are adopting the Singapore-style maths education, following widespread praise of the teaching style and the country’s continued success on international exams.
The Strait Times

Lärarbesök i klassrummet - den bästa fortbildningen.
http://www.sydsvenskan.se/sverige/lararbesok-i-klassrum-basta-fortbildningen/


söndag 2 november 2014

Engelska på nätet

Sprang på lite sidor på nätet att använda i engelskaundervisningen.
Kolla även på fliken: Andra ämnen, där det finns mer.

Här kan man lyssna på när engelska böcker läses upp. Det finns en uppsjö böcker att välja på.
http://www.storylineonline.net/

Engelska nyheter och texter att använda med eleverna.
http://tweentribune.com/
http://www.newsinlevels.com/

Här är andra sidor:
http://learnenglishteens.britishcouncil.org/

Här är en blogg med en massa tips på sidor om engelska.
http://oppetklassrum.wordpress.com/trana-mera-lanktips/





Diktera text på iPhone och iPad

Med iPhone och iPad kan man med hjälp av Siri enkelt diktera den text man vill skriva och så skrivs den i det dokument man har öppet. Bra för elever med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi.

http://www.ulricaelisson.se/siri-pa-ipadiphone/

måndag 27 oktober 2014

Timms-uppgifter i matte och no

Nu finns det en hel del matematik-  och no-uppgifter från gamla TIMMS-prov frisläppta som du kan använda i din undervisning.

http://www.skolverket.se/statistik-och-utvardering/internationella-studier/timss/frislappta-uppgifter-och-enkater-1.97286



onsdag 3 september 2014

Partiernas åtgärder om skola får tummen ner av världsledande forskare.

En intressant artikel i Lärarnas Tidning där de skolpolitiska åtgärderna bedöms som verkningslösa av fem världsledande forskare. Vad skulle verkligen ge effekt inom svensk skola?

"De anser samfällt att fokus måste ligga på att förändra arbetssättet ute på skolorna, inte på detaljer som antalet elever per klass eller antalet lärarledda timmar. Det handlar i stället om att interaktionen mellan elever och lärare måste öka. Lärare måste arbeta mer tillsammans kring elevernas lärande. Rektorerna måste lägga mindre tid på administration och mer tid på att vara lärande ledare. Politikernas utmaningar blir att skapa förutsättningar för lärare och rektorer att göra just det, anser forskarna.
 I Sverige arbetar majoriteten av lärarna ensamma med såväl undervisning som planering och dokumentation och väldigt lite tillsammans. Det visade Skolverket i sin första kartläggning av hur grundskol­lärare använder sin tid. Samtidigt arbetar svenska lärare mer än 50 timmar i veckan — i snitt.
Lärarna arbetar mycket hemma även ­under helger och kvällar och de har fått många nya arbetsuppgifter.
Det finns, enligt Skolverket, inget som tyder på att tidigare arbetsuppgifter har ­tagits bort eller på att annat stöd satts in för att underlätta för lärarna. Skolverket befarar att det främst är tid för reflektion och planering som lärarna minskat för att hinna med de ökade administrativa arbetsbördorna."
Läs hela artikeln här.

Hälsningar Madeleine

söndag 17 augusti 2014

Hinder för framgångsrik matematikundervisning, boken "Elefanten i klassrummet"

Jag har läst boken "Elefanten i klassrummet"  av Jo Boaler, professor vid Stanford University. I Sverige är hon kanske mest känd för den boken. Jag kan verkligen rekommendera er att läsa den.

Här är en sammanfattning från ett föredrag hon hållit som hade rubriken ”Cutting through the smoke screen: erasing mathematics inequality through research and action” och handlade om att skapa en likvärdig matematikutbildning för alla elever utifrån de forskningsresultat som finns. Boaler menar att det finns fem hinder för framgångsrik matematikundervisning, dessa fem är enligt henne:
1) Våra förväntningar på eleverna, eller snarare vår brist på förväntningar. Det finns en fördom menar Boaler, att endast en del elever har möjlighet att lyckas i matematik, forskningen visar dock att alla elever kan utvecklas i matematik.
2) Nivågrupperingar är det andra stora hindret. Genom att nivågruppera eleverna får dessa en bild av att de tillhör en viss kunskapsnivå vilket hämmar deras utveckling. Detta är det största problemet och det område där forskningens resultat och skolans agerande mest skiljer sig åt hävdar Boaler.
3) Det tredje hindret är vad Boaler kallar ”endimensionell matematik”, det vill säga att undervisningen är ensidig och framför allt går ut på att läraren visar och eleven imiterar olika procedurer.
4) Hastighetsfokus är även det ett hinder för utveckling av matematikkunskaper. I matematik har hastighet traditionellt premierats. Hjärnforskare menar dock att matematik och hastighet inte ska kopplas samman. Det är istället så att de som lyckas som matematiker är ofta eftertänksamma och arbetar långsamt. Enligt forskare blir cirka en tredjedel av eleverna stressade av att göra test på tid, detta gör att de inte kan prestera utifrån sin förmåga.
5) Det femte hindret är att undervisa matematik utan mening. Eleverna behöver uppleva och förstå matematiken. Därför menar Boaler att eleverna först ska få undersöka matematiska fenomen, sedan kan man undervisa om fenomenet.
Visst kan vi känna igen de fem hinder för elevernas utveckling som Boaler talar om? För även om det inte är den svenska skolan som Boalers forskning handlar om så tror jag att det är fem områden som vi också behöver vara medvetna om. Samtidigt känner jag att det har hänt fantastiskt mycket i de svenska matematikklassrummen de senaste åren och det känns otroligt roligt och inspirerande! Så alla ni som är med och utvecklar matematikundervisningen i skolor runt om i Sverige och som ibland kan bli lite trötta av alla nedslående resultat och larmrapporter: här kommer en glad version av de fem punkterna! En version som redan är verklighet på många skolor och som är på väg att bli det på andra:
1) Vi har höga förväntningar på alla våra elever i matematik.

2) I klassen är elevers olika kunskaper värdefulla, genom att vi alla arbetar med samma område, diskuterar och argumenterar så utvecklas alla elever.

3) Matematikundervisningen är varierad. Vi undersöker, diskuterar och färdighetstränar.

4) Kvalitet är i fokus istället för kvantitet.

5) Matematiken finns i ett meningsfullt sammanhang. Vi utgår från problem, laborationer och uppgifter som fångar elevernas intresse och sätter igång deras tankar. Eleverna undersöker och diskuterar i par och i grupp och gemensamt bygger vi vår kunskap om matematiska begrepp och vi som lärare skapar möjligheterna att göra det.

Detta är så viktigt och Matematiklyftet är en del på väg mot en likvärdig matematikutbildning för alla elever.

Smakprov från boken.

Hälsningar Madeleine Bergholtz

Matematiklyftet är igång igen

I torsdags körde vi igång med de resterande 58 pedagoger i Skara kommun som ska genomföra Matematiklyftet under detta läsåret.
Vi som handleder är Nina Hamzic, Mikaela Gustafsson och jag, Madeleine Bergholtz

Det är lärare från åk1 - åk 6 samt gymnasiet som är indelade i 11 basgrupper utifrån vilken årskurs man har. Allt för att sprida kunskap mellan skolorna och underlätta planering av de lektioner man ska utarbeta i de olika delarna i modulerna.


Grupperna fick börja med att diskutera gemensamma regler för gruppens arbete och sedan sattes det igång att jobba med Problemlösningsmodulen del 1 och 2 dvs läsa texter, diskutera dessa samt planera upp en lektion med sin klass.

Så nu är vi igång!

Man kan följa mattelyftet på twitter på #malyft

:-)
 Madeleine Bergholtz









Intressanta länkar

Ämnestorg på Liber.
med Temapromenad om kroppen på NO  F-6 -sidan.

Provlektion och bedömningsstöd i NO - Tummen upp.

Hur kan vi förklara The Big Five - förmågorna för föräldrar?

På "svenska-torget" finns massor om Läsförståelsestrategier, bedömning mm

Färdig lektionsplanering om energi, hållbar utveckling mm från
http://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet
Film och läroplanskoppling.

Hur kan vi göra för att eleverna ska förstå faktatexter? Läs här om hur vi kan arbeta formativt med läsförståelsestrategier med dessa - alltså texter i alla ämnen.

Mattepärm att ladda ner för åk 4 - 6.

Att sluka böcker leder inte automatiskt till läsförståelse säger Barbro Westlund.





måndag 2 juni 2014

Skolledare i Haninge säger ifrån om nationella prov

Bra sagt tycker jag!
Har ni inte läst detta så tycker jag ni ska göra det.

http://www.dn.se/debatt/nationella-proven-sanker-resultaten-i-svensk-skola/

Läs även tidigare inlägg om NP.
http://matematikutvecklingiskara.blogspot.se/2014/05/det-ar-nationella-proven-i-luften-igen.html

Det är bra med uppgifter med tydliga bedömningsanvisningar. Låt oss få använda dessa när det passar oss, inte vid bestämda tidpunkter! Upphäv sekretessen så vi får tillgång till alla dessa välarbetade provuppgifter. Vi närmar oss USA och England med att träna inför för proven - inte för livet - istället för att använda tid till undervisning.

Bilden är från Stureplan i Skara. Vilken fantastisk lärmiljö!


lördag 31 maj 2014

Kreativa matteuppgifter ger effektivare undervisning

– Matematikundervisningen i dag går väldigt mycket ut på att lära sig saker utantill utan att eleverna behöver fundera särskilt mycket över varför det blir som det blir. Och den typen av undervisning är inte särskilt effektiv om man verkligen vill lära sig, säger forskaren Yvonne Liljekvist i sin avhandling.

Att lära sig matematik handlar inte bara om att nöta uppgifter. Det handlar lika mycket om att få möjlighet att tänka bortom siffrorna och symbolerna i syfte att erövra kunskap om matematikens byggstenar. Först när man förstår de bakomliggande matematiska principerna som ger resultaten har man användbar kunskap som håller i olika situationer.

Hur skapar vi goda förutsättningar för lärande i matematik? Läs hela artikeln som återigen bekräftar det många kommit fram till vad det gäller matematikundervisning.




torsdag 22 maj 2014

Läromedel - mattebok

Matematikundervisningen är det vi pedagoger som ska styra över. Vi har våra styrdokument med förmågor som eleverna ska utveckla. Alla klasser/elevgrupper ser olika ut och har olika behov. Jag måste anpassa min undervisning efter vilka förkunskaper min elevgrupp har. Att arbeta utifrån en mattebok gör inte att jag når alla och många stupar på att de inte förstår vad det står och vad de ska göra i uppgiften. Tyst, enskilt räknande är heller inget som utvecklar de matematiska förmågorna. Däremot kan elever arbeta tillsammans med uppgifter och jag kan se exempel från ett läromedel på bra uppgifter som hela klassen kan lösa tillsammans eller som jag utvecklar utifrån mina elevers behov. 

Om du känner att du behöver ett läromedel i matematik och vill titta på ett nytt så kan du beställa ett exemplar från den nya boken "Koll på matematik" från Sanoma. I boken är det tydligt vilka förmågor man arbetar utifrån.
Jag tyckte inte den såg så tokig ut - och man kan nu även få en lärarhandledning till åk 1 och senare i höst även för åk 4. Så passa på!

http://sanomautbildning.se/Laromedel/Grundskola-Fk-6/Matematik/Koll-pa-matematik/

Prima Matematik på Gleerup är det också ett trevligt upplägg på.
http://www.gleerups.se/f-6/f-6_matematik/f-6_matematik_baslaromedel

Här kan du dessutom dra ut matriser och bedömningsunderlag utifrån förmågorna som man kan använda i klassen.

Mvh Madeleine Bergholtz


onsdag 21 maj 2014

Det är nationella proven i luften igen.

Läs Pernilla Alms inlägg om de nationella proven och även John Steinberg´s föreläsning på UR om framtidens skolpolitik. Väldigt intressanta tankar om vårt skolsystem och vart han tycker det är på väg.
John har räknat ut att det går bort 92 lektionstimmar i åk 6 till de nationella proven. Det är en del det...

"Författaren och pedagogen John Steinberg är upprörd över dagens skolpolitik. Det finns inget förtroende för lärarkåren, menar han. Det är alltid någon annan som kommer och talar om för lärarna hur de ska göra. Till och med hur de ska undervisa. Läraryrket är ett konstnärligt yrke, säger han. Man måste vara en artist om man ska lyckas fånga intresset hos tjugofem elever i fjortonårsåldern. En lärare behöver få tid att finslipa sitt artisteri, och han eller hon behöver få tid att träna och hitta sina egna styrkor." 

tisdag 13 maj 2014

Regler i klassrummet - för att främja utveckling och inlärning.

Jag sprang på ett par blogginlägg som handlar om vilka regler man har i klassrummet och exempel på regler för maximal utveckling - det är ju det vi strävar efter.

Se Malins flippfilm och läs hennes blogginlägg.
http://www.flippatklassrum.blogspot.se/2014/05/regler-i-vart-klassrum.html


   Detta är några exempel.

Här kan du läsa Tommy Lucassi`s inlägg om "regler" för att främja inlärning. "Ska vi skapa ordning och reda i klassrummet, måste vi skapa regler som är baserade på det som forskningen säger främjar inlärning. Inlärningsbaserade ordningsregler kommer automatiskt att leda till arbetsro, TACK VARE att eleverna lär sig mer. Många kallar det inre motivation."



Detta kanske man ska ta fasta på betydligt mer!
Formativ bedömning - vi lär av elevernas feedback - inte bara feedback för att utveckla elevernas lärande.

Mvh Madeleine Bergholtz





måndag 12 maj 2014

Benjamins (från Hjärnkontoret) resa från värdelös i matte till Årets folkbildare.

"Jag vet att vi alla jobbar häcken av oss för att få skolan till att bli en bättre plats för våra elever att vara i. Vi reformerar, utvärderar, reformerar, revolutionerar, flippar, digitaliserar och mycket mer. Allt detta är otroligt viktiga element för en hållbar lärmiljö, men den viktigaste nyckeln av dem alla är människor som Mats. Pedagoger som brinner för sina elevers välmående och självkänsla. Pedagoger som krigar för sina elevers rätt till upptäckarglädje och självständighet. Pedagoger som offrar mer än vad någon politiker någonsin kommer förstå eller lönesätta för att deras elever ska kunna gå rakryggade och stolta ut från klassrummet. 
Det är ER jag vill passa på att tacka i det här brevet. Det finns MASSOR av er därute som lyckas hålla era huvuden ovanför detta hav av dokumentationskrav för att skapa den trygghet och glädje som vi alla skriker efter."
 Ni måste bara läsa detta från Benjamin Singer och hans berättelse om att känna sig urkass och värdelös i matte till att komma över sin skräck och bli mattelärare och numera programledare för Hjärnkontoret.


Hälsningar Madeleine

torsdag 8 maj 2014

Tal i bråk- och decimalform - en röd tråd

Detta är ett nytt kompetensutvecklingsmaterial ur ett 1 - 9 perspektiv som Wiggo Kilborn har skrivit. Bara att dra ut som pdf. Avsikten med materialet är att ge lärare möjlighet att skapa en kontinuitet i elevernas inlärning genom att ge en helhetsbild av bråkets roll i skolan ur ett undervisnings- och inlärningsperspektiv.

Den följer det centrala innehållet i kursplanen och tar upp kritiska aspekter elever måste få syn på och förstå för att gå vidare. Undervisningen av bråk i åk 1 - 3 behöver konkretiseras på ett sätt så eleverna förstår bråk som del av en hel och del av ett antal och här finns goda exempel på hur man kan göra.
Det fortsätter även med exempel i decimaltal.


Allt utgår från de räknelagar och räkneregler som finns i matematik och om eleverna får kunskap om dessa blir det en god grund för att kunna generalisera till olika områden i matematik. Eleverna lär sig inte en massa formler utantill utan att förstå och som är lätta att glömma av.

Genom hur vi uttrycker oss när vi talar om bråk- och decimaltal så underlättar vi för elevernas förståelse t.ex att skriva 3 fjärdedelar istället för 3/4 eller att skriva 5 tiondelar + 8 tiondelar = 13 tiondelar (0,5 + 0,8 = 1,3 vilket ofta blir 0,13)

Undervisar du i matematik bör du läsa detta! Tillsammans med boken "Förstå och använda tal" och Diamantdiagnoser, samt kollegor :), kan ni göra ett upplägg på er skola för undervisningen kring bråk- och decimalform.

Riktigt bra är den!
Hälsningar Madeleine Bergholtz

Vilseledande om problemen i svensk matematikutbildning

Peter Nyström, föreståndare på nationellt centrum i matematik, NCM, ger respons på det inlägg i Kalla Fakta om orsaker till att vi inte lyckas med matematikundervisning i Sverige.
... inslagen ger en förenklad och osaklig bild av hur matematikundervisningen ser ut, vad som är orsaker till försämrade resultat och vad vi kan och bör göra för att resultaten ska bli bättre. Massmediabevakningen kännetecknas ofta av en ensidigt negativ bild av vad lärare gör och lyckas sällan lyfta fram det positiva engagemang som många lärare har och som är en grogrund för hopp om förändring.
 Läs hela inlägget här!

onsdag 7 maj 2014

Kul med huvudräkning.

Hittade en kanal på Youtube med en massa huvudräkningstips för att räkna ut tal snabbt i huvudet. Detta ersätter inte huvudräkningsmetoder utifrån de räknelagar och räkneregler som finns utan är mer för dem som vill "briljera" lite och bli snabba.
Jag tyckte det var lite kul med multiplikation av tvåsiffriga tal så kolla gärna. Vissa elever älskar ju sånt här och här finns verkligen massor att hämta.
http://www.youtube.com/user/tecmath/videos





måndag 5 maj 2014

Teknik och Natur

Teknik och Natur är en ny webbportal initierad från skolverket med en massa bra länkar och tips på undervisning utifrån styrdokumenten. Här kan man leta runt ett tag och hitta alltifrån enkla försök till filmer att se.

Och så har vi ju Cetis , Centrum för Teknik i skolan




Till vår fördel så har vi ju Stureplan, vårt Teknik- och entreprenörcentrum att gå till i Skara för att arbeta i robotverksta´n och med teknik på olika sätt.

torsdag 10 april 2014

My favorite no - att använda felsvar i undervisningen

Här kan du se hur en lärare använder de svar som eleverna svarat fel på för att med hjälp av hela klassen diskutera och resonera kring felsvaret. Enkelt och helt i formativ anda med ett stort engagemang av hela klassen. En riktigt bra film!


Som dokumentkamera kan man använda en Ipad som är kopplad till datorn med en speciell kabel.

Hälsningar Madeleine

Elever med särskilda begåvningar uppmärksammas

En särbegåvad elev kan beskrivas ha en osedvanlig förmåga i ett eller flera områden. Eleven förvånar kontinuerligt, såväl i skolan som i vardagslivet, både med sina kunskaper och att tillämpa dem.

– Särbegåvade elever behöver ett stort och riktat stöd inom skolan. Är inte undervisningen stimulerande kan de bli ifrågasättande eller utåtagerande. Särbegåvade trivs därför inte alltid i skolan, tyvärr. Men med rätt stöd kan deras potential tas till vara och deras skoltid blir positiv, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL

Nu finns ett förslag till en handlingsplan hur skolan kan bemöta dessa elever.
I materialet finns också "checklistor" för vad som kan utmärka ett särbegåvat barn, vilka styrkor och möjliga problembeteenden som kan förekomma i klassrum, skillnad mellan en högpresterande elev och en särbegåvad elev samt vilka strategier skolor kan ha för att höja särbegåvade elevers motivation.


tisdag 8 april 2014

Lärarna kör på i gamla hjulspår, eller?

trots att ett syfte med de nationella proven är att utveckla lärarnas undervisning.
"I början av 1990-talet infördes kursplaner med förändrad inriktning – att utveckla förmågor och kompetenser – vilket har förtydligats i de senaste kursplanerna.
– Men vi har funnit att en väldigt hög andel, nästan 80 procent, av alla uppgifter elever håller på med handlar om procedurhantering. De får inte möjlighet att utveckla de fem andra kompetenserna, som är väsentliga och avgörande för kunnande i matematik – det vill säga att kunna lösa problem, resonera, representera, se samband och kommunicera."
 Detta har forskare kommit fram till efter ett avslutat projekt om nationella prov i matematik.
Matematiklyftet är ett sätt att höja kompetensen kring detta och jag som handledare kan se en stor medvetenhet kring hur lärarna lyft sin undervisning kring problemlösning och vikten av att arbeta med alla kompetenserna.

År efter år missar eleverna på att kunna välja rätt metod och de vet inte vilket räknesätt de ska använda sig av vid problemlösning. Vi behöver arbeta mer med detta utan att problemet hör ihop med att vi just nu arbetar med multiplikation eller subtraktion i boken.

Varför inte samtidigt låta eleverna använda miniräknaren lite mer då det kanske inte är själva räknandet som är det viktiga? Trots att elever på NP får använda miniräknaren så räknar en del elever ut svaret "för hand" och skriver ned dessa så fint på sitt prov. Det räcker ju med själva uträkningen, vilka tal man slog in och vilket räknesätt, och inte hela den skriftliga uträkningen.

Läs hela inlägget här.

Hälsningar från Madeleine Bergholtz





måndag 7 april 2014

Språkutvecklande arbetssätt i ALLA ämnen

På skolverkets hemsida finns nu ett arbetsmaterial om hur man kan arbeta för att utveckla språket i alla ämnen.

Det finns en arbetsgång man kan följa där man läser texter, ser film, testar olika strategier med eleverna och diskuterar frågor kring detta för att utveckla sin undervisning kring språkutveckling.




Här är en artikel om arbete med läsning på en kemilektion.

En annan text om att stötta NO-lärare med språkutveckling.


torsdag 3 april 2014

Formativ bedömning i matte, arbete med läsförståelse mm

Utbildningsförvaltningen i Stockholm ger ut en tidning som heter Lära och innehåller väldigt mycket intressant läsning vad det gäller skolutveckling.

http://www.pedagogstockholm.se/Pedagog/1%20Nya%20sajten/Globala%20sidor/L%c3%84RA_2_2014_iPad.pdf

I detta nummer stod det om formativ bedömning i matte och no och hur Tommy Lucassi  aktivt arbetar med detta på högstadiet. Han ger inga läxor och eleverna får välja hur de ska visa sitt kunnande. Vill de ha muntligt eller skriftligt prov? När är de redo att ha det? Han visar hur han arbetar för att få med eleverna på tåget och synliggöra olika kvalitéer med att sätta upp elevarbete och matriser på väggen så man gemensamt ser exempel på nivåer.

Det står också att läsa om läs- och skrivutveckling och det nya projektet En läsande klass. Det handlar om hur viktigt det är att samtala kring texter med eleverna för att öka deras läsförståelse. Till detta finns ett antal strategier som hjälper eleverna att förstå texter.

Boken som man hänvisar till är Barbro Westlunds "Att undervisa i läsförståelse" som ett stort antal i Skara fick i samband med att man hade en enklare studiecirkel kring detta för ett antal år sedan.
En annan som arbetar mycket med det är Marie Trapp som du kan läsa mer om i ett reportage i Lärarnas tidning.
Du kan också gå med i facebook-gruppen "En läsande klass" där det finns en hel del dokument att hämta eller om man vill vara med och diskutera.

Eva Eriksson från Luleå skriver på sin blogg och har delat med sig av alla möjliga bra dokument som det bara är att använda för egen del så gå in här och hämta.
http://frokenevasskola.wordpress.com/2014/01/
Underbart med människor som delar med sig! Sharing-is-caring!!
Alltså, ni ser va!!! (Kanske inte så mycket, men gå in och öppna!! =) )



Ja nu har ni nog lite att läsa ett tag och vill man ha mer så rekommenderar jag  http://pedagogstockholmblogg.se/vara-bloggar/

Tack för idag önskar Madeleine som-har-räknat-dagarna-till-sommarlovet-och-undrar-som-vanligt-hur-jag-ska-hinna-göra-allt-det-där-som-jag-"måste"-göra-i-skolan-innan-sommaren...  =)



fredag 28 mars 2014

Nytt bedömningsstöd för lärande i matematik samt ny bedömningsportal

Skolverket har tagit fram ett nytt bedömningsstöd i matematik  som relaterar till ämnesproven i åk 3,6 och 9. Det innehåller olika matriser och underlag för bedömning i:
Algebra
Geometri
Samband
Taluppfattning
Sannolikhet

Här är ett exempel på vad som finns i alla områden:

Matriser på det centrala innehållet:


Självbedömning:


Samt lärardokumentation:



Det går alltså att ladda ner på Skolverkets hemsida och man kan dokumentera direkt i wordfilen.

Dessutom finns en ny bedömningsportal under uppbyggnad.

Här finns nu Concept Cartoons eller begreppsbilder som du kan använda men för att komma åt dem behöver man få ett inlogg av sin rektor.



Till dessa finns även ett dokumentationsstöd.
Till addition och subtraktion finns det alltså 14 st bilder att samtala kring.
Jag har använt de som finns i NO och jag tycker de ger mycket goda tillfälle till bra samtal och diskusssion.

Hälsningar från Madeleine

Filmade föreläsningar från matematikbiennalen i februari.

Det finns ett antal föreläsningar som filmades vid biennalen i Umeå som vi alla kan ta del av.

Hans Persson visar kul och kreativa matte- och NO-experiment.

Matematikforskare Torulf Palm berättar om formativ bedömning.

"Matematik är ett språk man utvecklar hela livet. Lär man sig ett nytt språk får man ett ökat självförtroende. Pernilla Tengvall och Hanna Almström, båda NO- och mattelärare, talar om fem strategier för ett formativt förhållningssätt där ett gott gruppklimat och delaktighet är några av hörnstenarna".
Detta programmet har du här!


torsdag 27 mars 2014

Att bli bra på huvudräkning

Behöver inte vara så svårt bara eleverna blir undervisade i de räkneregler som finns och det tidigt, redan i ettan och lågstadiet. Det hävdar Wiggo Kilborn, forskare och lärarutbildare, i sin föreläsning som var på matematikbiennalen i Umeå i februari i år.
Han visar här på hur man kan göra det tydligt för elever och samtidigt följa deras tänkande kring olika strategier.

Här är länk till UR-play och hans föreläsning.

Här är länk till en pdf från samma föreläsning.

"Många elever uppfattar att huvudräkning handlar om en massa knep och knåp. Så är det inte.
Det handlar istället om att på ett genomtänkt sätt använda räknestrategier som bygger de
grundläggande räkneregler. Eftersom man vid huvudräkning utför alla beräkningar i huvudet,
ställer detta vissa krav på variation i de strategier man använder. Det gäller nämligen att välja
strategier som gör det möjligt att få plats med alla beräkning i huvudet.

Men innebär inte detta att man måste lägga ner ett stort arbete på just huvudräkning, och hur
hinner man då med allt annat? Svaret är att de räkneregler man använder för att bygga upp
huvudräkningsstrategier används inom andra områden av den grundläggande
matematikundervisningen. Huvudräkningen blir därför inte ett självändamål utan i stället ett
strakt stöd för resten av undervisningen. Genom att diskutera huvudräkningsstrategier med
eleverna ger man dem möjligheter att utveckla i stort sett alla de förmågor som nämns i
kursplanen i matematik. "



tisdag 11 mars 2014

Pi-dagen på fredag den 14 mars

Nu på fredag den 14 mars firas Pi-dagen i hela världen.


Här på SMaL:s hemsida kan du hitta tips på aktiviteter att göra.

Jag har även lagt ut förslag på aktiviteter förut som du kan titta på här.

Hälsningar Madeleine.



.

måndag 3 mars 2014

Kängurutävlingen den 20 mars



Nu är det dags att anmäla sig till årets Kängurutävling.
Det gör du här:

http://ncm.gu.se/form/kanguru2014/

Föregående års problem finns här:

http://ncm.gu.se/kangaru

Klart du är med - eller åtminstone ser till att få problemen för att arbeta med dem utan att "tävla" eller skicka in resultat! // Madeleine

torsdag 27 februari 2014

Mattelyftet problemlösning

Skaras deltagare i mattelyftet, åk 1-3-lärare från Mariebergskolan, Valleskolan och Ardalaskolan samt åk 7-9-lärare från Djäkneskolan och Teglaskolan, har genomfört Problemlösningsmodulen och håller nu på med Algebramodulen.

Jag, som handleder 1-3-lärarna, ser väldigt ambitiösa deltagare som vänder och vrider på begrepp, analyserar sin undervisning, diskuterar vad, hur och på vilket sätt i detalj man tänker genomföra det kommande lektionstillfället med sina elever, ger varandra tips på material, lyssnar och omvärderar sina kunskaper om lärande. Det skrattas, fikas, alla kommer till tals och verkar trivas i sina grupper. Sedan träffas man även på enheten för att samtala om litteratur och kommande uppdrag.

Genom att kritiskt granska sin egen och andras undervisning, lyfta upp problem och svårigheter på detta sätt tillsammans med kolleger skapas goda förutsättningar för en utvecklad och förbättrad undervisning.
Hade vi inte fått tid och tillfälle att tillsammans gräva lite djupare med problemlösning och tillsammans stött och blött frågor vi ställt oss så skulle vi nog inte fått insikt om vad vi vinner på att arbeta med problemlösning och som vi tror kommer ge högre måluppfyllelse.

Bild tagen från Nämnaren Strävorna.

Här är en utvärdering från Problemlösningsmodulen:
Vi har upplevt det mycket värdefullt att lägga fokus och tid på problemlösning. Struktur och faser har blivit en röd tråd i vårt arbete
Vi har blivit bättre på att lägga tid på struktur, redovisning, och metakognitiva samtal men vi behöver arbeta vidare och utveckla det ännu mer.
När vi regelbundet och ofta ställer de metakognitiva frågorna ser vi att eleverna utvecklar sin förmåga att se vad de lärt sig och att formulera det.
Vi behöver jobba mer på att det blir en del av vardagen
Vårt arbete har ökat möjligheten att se barnen och se deras förmågor
Vi pedagoger har stor betydelse när det gäller elevernas inställning till problemlösning.  Stöttning och påverkan är otroligt viktig.

Vi har sett stora vinster med problemlösning och tycker att det är betydelsefullt att:
·         arbeta  med olika uttrycksformer (rita, arbeta med konkret material, ord, mattesymboler m.m).
·         ge tid att lösa ett problem
·         fokusera mer på kvalitet än kvantitet
·         låta eleverna undersöka och pröva sig fram
·         anpassa uppgifter
·         låta eleverna jobba i par eller grupp
·         lotsa och stötta och ha en medvetenhet i detta
·         arbeta med kommunikation
Det har varit bra att starta med 1:orna så tidigt. Det som först verkade omöjligt fungerar bra nu.
Det blir tydligt vilka elever som inte har någon strategi när man arbetar med problemlösning. Det hade jag nog inte sett annars.
Man får in matematiska områden t.ex multiplikation på ett naturligt sätt. Vad kan det vara i verkligheten?  Bra att eleverna själva får upptäcka det. Befästs bättre än om läraren har genomgång om multiplikation.
Eleverna har blivit vana vid att gå fram och redovisa. Använder EPA – enskilt – par – grupp.
Det gäller att man samlar ihop gruppen innan lektionen är slut så man sammanfattar eller låter någon grupp visa en lösning eller berätta en uppgift.
Det ultimata är att använda halvklasstimmar för att se så många elever som möjligt. Se deras framgång samt stötta när de behöver stöd.
Det är viktigt att rektorerna förstår behovet och ger förutsättningar till arbete i mindre grupper. 

Vi lärare har fått ett lugn i att det får ta tid. Ett problem på en eller två lektioner.
Låtit elever göra egna problem, det gjorde jag inte så mycket förut. Man kan se om de förstått eller om de bara gör ett helt ”annat” problem.
Förstått mer hur viktigt det är att arbeta med problemlösning och hur mycket matematik man får med på samma gång. Får syn på så mycket som man inte skulle sett om de bara räknar själva i en bok.
Fått eleverna nyfikna och tänka i andra baner.
Viktigt att tänka ut vad det är jag vill ha syn på. Vilken förmåga tittar jag på, vill jag se om de kan se ett mönster, kan de se samband…

Vi känner även ett stort behov av att ta tid till att samlas med kollegorna på skolan för att diskutera kommande område. Samtalet med andra gör att jag får en ökad förståelse än om jag själv sitter och läser igenom texten. Där är det upp till oss pedagoger att hitta tillfälle. Vi kan även tycka att uppgifterna i problemlösning har varit av samma typ gå vidare och vi diskuterar även hur vi ska få en god undervisning i problemlösning framöver. Man kanske skulle satsa på att köpa in ett material. Vi tycker att det har varit en mycket bra modul där vi har sett en god progression hos eleverna.
Upptäckt hur bra det är att sitta tillsammans och se på de filmer som varit med eller sitta och läsa ihop så man sen diskuterar texten direkt. Kollegialt lärande på skolan!!

Vi pratar mer på enheten om problemlösning. Vi vill hitta mer bra problem att fortsätta arbeta med. Vi ska försöka spara bra problem och dela med oss till varandra.
Blivit stärkt i det man gjort.

Mycket positiva tankar med andra ord!
Mitt dilemma är att grupperna är samtidigt så jag får tyvärr inte vara med hela tiden i alla grupperna och kan inte alltid handleda som jag skulle vilja med att höra hela samtalen och ställa de där tankeväckande frågorna i rätt stund. :(

Här står det lite mer om Mattelyftet:

Just nu håller vi på med modulen Algebra och det pratas "kritiska aspekter", mönster och formativ bedömning för fullt. Att det är så mycket att tänka på när man arbetar med mönster! Och tänk att det finns så många olika slags mönster att förhålla sig till och som man måste ha kolla på att eleverna verkligen har förstått!
Mycket intressant och roliga uppgifter för eleverna att arbeta med.

Hälsningar Madeleine 



onsdag 26 februari 2014

Tips på pedagogiska bloggar

Här kan du gå in på ett google-dokument och se många pedagogiska bloggar som kan vara intressanta att följa.: http://johan1111.wordpress.com/2014/01/28/tips-pa-pedagogiska-bloggar/

Har du en egen blogg kan du lägga till den i dokumentet.



måndag 24 februari 2014

Tips på IKT i skolan

Här är en serie med tips på IKT i skolan:

http://johan1111.wordpress.com/2013/10/13/innehallsforteckning-over-bloggserien-tips-pa-ikt-i-skolan/


Vikten av höga förväntningar.

Läs det här inlägget om hur höga förväntningar på våra elever ihop med formativ bedömning har mycket bra effekter på elevernas lärande:
http://malimun.blogspot.se/2014/02/hoga-forvantningar-check.html?m=1





onsdag 15 januari 2014

Kunskapsvägg år 4 - 6

Nu har Ulrica Elisson även gjort material för oss alla att använda för att synliggöra förmågor och ämnen för åk 4 - 6. Se tidigare inlägg http://matematikutvecklingiskara.blogspot.se/2013/09/gora-matematiken-tydlig-for-eleverna.html




Här är länken till hennes sida och kunskapsväggen: http://www.ulricaelisson.se/category/kunskapsvagg/
Och ni vet: Sharing is caring!!
Tack Ulrica!


söndag 12 januari 2014

Möbiusband - är det trolleri?

Detta är något ni kan göra med era elever och som vi fick visat för oss på den senaste handledarutbildningen i Borås.
Låt eleverna undersöka och fundera varför det blir som det blir. Det är som trolleri.




Håll till godo!
Mvh Madeleine

torsdag 9 januari 2014

Vi ses i skolan...


så heter Malins blogg där hon bloggar om det som sker "då vi ses i skolan".
http://visesiskolan.blogspot.se/
Hon arbetar på högstadiet och har fantastiska idéer, mest i svenska, som hon delar med sig av. Hon gör korta "flippfilmer" där hon ger instruktioner till sina elever och som vi får ta dela av.
Detta har hon på en annan blogg:
http://www.flippatklassrum.blogspot.se/

Mina klasser har sett på filmen "Pay it forward" och så ska vi härma hennes upplägg i att "skicka vidare goda gärningar". http://www.viskickarvidare.blogspot.se/

Tack Malin! Du är en klippa!

Vi behöver dela med oss mer till varandra av det vi gör i skolan för alla kan ju inte uppfinna hjulet gång på gång. Tid har vi inte hur mycket som helst heller så om jag vore svensklärare för de äldre skulle jag härma en hel del här. Naturligtvis frågar man om det är ok och talar om vem det kommer ifrån enligt Creative commons-licenserna.

God fortsättning på det nya året önskar Madeleine.

måndag 6 januari 2014

Vi vill ha utrymme att fokusera på eleverna...

säger Karin Berg i en debattartikel. Hon fortsätter:
"Om vi vill höja våra svenska elevers resultat borde utveckling ske på varje skola, varje dag, i en lärande organisation, skriver bland andra Karin Berg, ideella organisationen Skolsmedjan."
 http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2216027-debatt-ge-utrymme-att-fokusera-pa-eleverna-och-bli-battre-larare

Det var Karin som var med i TV och förde fram sina tankar till Björklund i höstas efter att ha skrivit ett öppet brev till Jan B.

Hälsningar Madeleine

Tankar om Pisa-resultatet

Pisa-undersökningen visade att Sverige är det land där resultaten försämrats mest i läsförståelse, matematik och naturvetenskap.
Vad beror det på och vad gör vi för att ändra detta?

Läs Sten Rydhs summering:
http://www.mattesmedjan.se/nyhetsbrev/2013/03.pdf

Här är Dennis Westerbergs blogginlägg "En lärares framgång kan aldrig mätas i antalet Pisa-poäng."

– Varför klarar vi oss sämre än andra?– Hur kan vi fokusera på mer kunskap i skolan?– Hur kan våra mätmetoder bli bättre?– Hur kan vi skapa mer ordning och reda?– Vilka prov och tester behöver vi?Vägra alltid att svara på dessa frågor. Byt i stället ut dem mot frågor som leder oss i annan riktning, mot en skola där utbildning spelar roll. En skola som på allvar tar ansvar för våra barn. Vår framtid.– Vilket resultat vill vi ha, EGENTLIGEN? Vilka värden spelar roll, EGENTLIGEN? Hur vet vi att vi är där, när vi väl är framme?– Vilka kompetenser, som helt skiljer sig mot det vi fokuserat på fram till nu, kommer att vara värdefulla framöver?– Vad blir kvar när vi skalat bort allt, utom just själva kärnan i vad utbildning egentligen har för betydelse?– Vad är jag rädd för och hur ska jag övervinna min rädsla?– Vilken fråga bör jag ställa i dag för att göra mest skillnad i morgon?Den typen av frågor leder oss till svar som säger att attityder, värderingar, relationer, sammanhang och förhållningssätt blir viktigare än själva innehållet.Kreativitet, förståelse, engagemang, innovation, kritiskt tänkande, kommunikation, design, nätverkande, förhandling, positivt tänkande, artisteri, osv. blir således mer betydelsefullt och mer värdefullt, än att just inneha kunskap.
// Madeleine